top of page
IMG_5795.JPG

september 2023  

kurvmakerfilm i kurvbyen Lichtenfels

15.-17. September viste jeg kortfilmen Mjuke røtter på Flechtkulturfestival i Lichtenfels i Bayern. Den lille byen har Europas siste fagutdanning i kurvmaking, og har i over 40 år hatt en årlig kurvfestival med internasjonale utstillere og et gigantisk kurvmarket. I et eget kortfilmprogram viste jeg en liten film om håndverksstipendiat Hege Iren Aasdal, som fordyper seg i norske kurver laga av splitta material.

2021 - 2023  

Videoutstilling 

Etter 3 år har jeg demontert utstillingen Lasta med historie. Utstillingen har fungert som et supplement til verkstedsbesøkene ved Hardanger fartøyvernsenter, med håndverksfilmer i stort format, tekst og foto trykt på finér, og en liten risoprint-trykksak. Nå skal bygget bli til et stort nytt publikumsbygg, med planlagt ny-åpning sommer 2025. 

ndla_repslager.jpg

november 2021  

læringsressurs Ndla

Om du tykkjer austlandsdialekta er vanskeleg å tyde, er kortfilmen Håndslått endeleg teksta på nynorsk. Høve er at den vert nytta som læringsressurs på sida om reipslagarfaget hjå NDLA. 

 

Faksimile: ndla.no

faksimile_HF.jpg

august 2021  

videoutstilling

Denne sommeren åpnet en ny utstilling på Hardanger fartøyvernsenter, som jeg har jobbet med de siste par årene. Utstillingen viser filmer, tekst og historiske bilder. Utstillingen blir stående et par år, og viser hvordan fartøyvernsenteret jobber med å ta vare på flytende kulturminner, og hvilken rolle de tradisjonelle håndverksfagene spiller i dette arbeidet.

Faksimile: Hordaland folkeblad, 13.08.21

illustrasjon.png

juni 2021  

illustrasjoner til nrk-sak

Jeg har tegnet en serie illustrasjoner til en NRK-artikkel om regelbrudd i norske grisefjøs, og systemet som svikter. Tegningene en basert på fotografier. Se saken her.

video_views.jpg

mai 2021  

50 millioner visninger året som gikk

Prosessvideoene jeg lager i jobben på Hardanger fartøyvernsenteret fortsetter å være vilt populære på Facebook. I 2020 la jeg ut to videoer som til sammen har over 50 millioner visninger. Følg siden her.

stortingsmelding for musea

februar 2021  

løftet fram i stortingsmelding

Arbeidet mitt for Hardanger fartøyvernsenter/Hardanger og Voss museum, har blitt løftet fram i den nye stortingsmeldinga for museumsfeltet. Hele meldinga kan du lese her.

25.mars 2020  

et siste par rustadski - ny film

Jeg har vært med på et dokumentasjons- og opplæringsprosjekt om skimaking i regi av Norsk håndverksinstitutt, som har gått over flere år. Nå er prosjektet ferdig, og jeg har laget en video som viser fram noe av kunnskapen som ble videreført, og forteller om prosjektet og metoden som brukes.

Screenshot 2020-03-03 at 08.54.57.png
laurel_ambacht2020.jpg

1.mars 2020  

håndverks—filmfestival i amsterdam

 

10.mars kan du komme og høre meg snakke og vise filmer på lab111 i Amsterdam. "Craft in Focus" er en årlig filmfestival som viser filmer med håndverk som tema. Jeg skal ha en "retrospektiv", og vise både gamle og nye filmer.

25.september 2019  

instruksjonsfilm og mykje meir

Jeg har flere spennende og utfordrende prosjekter på gang gjennom jobben på Hardanger fartøyvernsenter. Det siste halvåret har jeg, i tillegg til kortere håndverksvideoer, laget en instruksjonsfilm rettet mot lærlinger, fartøyeiere, m.fl. Jeg jobber også med en ny stor videoutstilling som skal være klar i 2020.

logo_jektefart.jpg
lindebast_forside.jpg

1.september 2019  

video på jektefartmuseet i bodø

Nordlandsmuseet har kjøpt inn videoen Tau av Lindebast, og viser den i sin faste utstilling ved det nye jektefartmuseet. 

AugnetjuvLogoNy_kunOyne_600px.gif

10.oktober 2018  

augnetjuv

Freelance- og egne prosjekter samles under navnet Augnetjuv. 

Augnetjuv er et gammelt båtbyggerord fra Hardanger, og betyr en som er innom verkstedet for å stjele noen triks.

Besøk www.augnetjuv.com for å ta en titt inn i tradisjonelle verksteder.

1.oktober 2018  

30 millioner visninger & fast stilling

Videoene jeg har laget i prosjektstillingen på Hardanger fartøyvernsenter har blitt sett over 30 millioner ganger! 

Fra oktober er jeg fast ansatt i 40% stilling ved museet, hvor jeg skal fortsette å lage videoer, og ha ansvar for formidling i sosiale medier.

1. mars 2018  

reportasje i museumsnytt 

I siste nummer av museumsnytt forteller formidlingsleder Tina Kjerland om den eventyrlige veksten Hardanger fartøyvernsenter har hatt på Facebook etter de begynte å satse på formidling på nett, og hvordan videoene jeg lager skaffer museet følgere fra hele verden.

15. oktober 2017  

vinner av kortfilm-program på Krafta Doc!

Closed By Hand vant 1. pris i kortfilmprogrammet under filmfestivalen Krafta Doc i Glasgow, UK!  🎉 http://www.kraftadoc.com/awards/

15. september 2017  

bok innkjøpt av kulturrådet

Boka Klar deg selv i naturen har blitt tatt opp i Kulturrådets innkjøpsordning. 🎉

08. AUGUST 2017  

vinner av dokumentarprogram I ITALIA

 

Håndslått og A Thousand Hands Ago ble i helgen vist på Handmade Doc Fest, som er en del av teaterfestivalen Fèstival Tròia Tèatro, i Troia, Italia. Italienerne likte Håndslått så godt at de stemte den til topps i konkurranseprogrammet 🎉

07. juni 2017  

utstilling i norheimsund

 

Velkommen innom Galleri Puls i Norheimsund - der viser jeg et slags reisebrev i tekst, tegning og video. Utstillingen står fram til 22. juli.

28. MAI 2017  

Videoer på facebook

Følg Hardanger fartøyvernsenter på Facebook for å se arbeidet jeg gjør med formidling på nett, med korte videoer fra håndverksarbeidet ved senteret. 

link

13. feb. 2017  

klar deg selv i naturen

Boka "Postapokalypse Nå", som jeg illustrerte i 2014, skal gis ut i ny versjon, denne gangen for barn. Mindre endetid, mer praktiske tips. Jeg har laget en god del nye tegninger, i tillegg til at mange av tegningene fra den første boka brukes igjen. "Klar deg selv i naturen" skal gis ut før påske, på Spartacus forlag.

13. Jan. 2017  

nettpremiere !

Kortfilmen "Håndslått" ligger nå ute i sin helhet i norsk og engelsk versjon. Sammen med en tekst er filmen et innlegg i nettmagasinet Harvest: http://harvest.as/artikkel/handslatt

11. Jan. 2017  

Ny jobb !

Jeg har tiltredt i 40% stilling som museumskonsulent ved Hardanger fartøyvernsenter! Det siste året har jeg samarbeidet tett med museet på en rekke av mine egne filmprosjekter, og det neste året skal jeg som ansatt på museet også arbeide med videodokumentasjon og formidling på nett. Hardanger fartøyvernsenter er et unikt sted med et stort fagmiljø av tradisjonshåndverkere, som jeg er veldig stolt av og glad for å få være en del av.

Følg Fartøyvernsenteret på facebook og instagram!

12. des. 2016  

Tau av lindebast

Se prosessen ved å lage et bæretau av lindebast, fra plukking av materiale til ferdig tau.

Filmen er en del av et dokumentasjonsprosjekt støttet av kulturrådet. Videoen vil også bli brukt som en del av DKS-undervisningen ved Hardanger fartøyvernsenter.

24. okt. 2016

Reise i Japan

Jeg er på reise i Japan fram til 15. November. Svarer på mail og sms, men ikke telefon. 

31. aug. 2016

Festivaler i September

Jeg deltar på 3 festivaler i September: 

BIFF

Craft In Focus i Amsterdam, 

Fjellfilmfestivalen i Jotunheimen.

Håndslått får dobbel festivalpremiere helgen 23.-25.09, da den skal vises på BIFF i Bergen, og på Craft in Focus-festivalen i Amsterdam. 

25. mai 2016

Håndslått trailer

I Norheimsund, Hardanger, ligger Norges eneste aktive reperbane,

hvor Ingunn Undrum slår tau for hånd, av naturfibre.

12. apr. 2016

100.000 visninger!

 

Etter den bl.a. ble plukket ut som VIMEO Staff Pick, har kortfilmen blitt sett av over 100.000! 

12. feb. 2016

A Thousand Hands Ago

 

En kortdokumentar om å studere under læremestere som for lengst er borte. 
Med kroppen som måleredskap bygger Anders Thygesen en tradisjonell iqyax ved Eikeren i Buskerud, mens han reflekterer rundt prosessen ved å studere under læremestere han aldri har møtt.

bottom of page